zondag 12 augustus 2012

17 september 1944Begon hier in de streek als een mooie rustige zondag ochtend, maar voor de dag voorbij was, was de bevolking die tot dan toe rustig deden wat ze altijd gedaan hadden de laatste jaren, verwikkeld geraakt in de oorlog. Sterker nog ze woonden aan het front !  De Engelsen, Amerikaanse, Canadese en Poolse geallieerde landen letterlijk in hun tuinen. Even dachten ze dat de oorlog voorbij was en was er feest. Maar dat was helaas niet waar. Er barsten hevige gevechten uit en de bevolking moest geëvacueerd. Heel veel  jonge soldaten kwamen hier om het leven. En helaas lukte het niet om met deze actie die market garden genoemd werd Nederland te bevrijden. Deze gevechten gingen de geschiedenis in als de slag om Arnhem. 

Nadat Nederland bevrijd was werd er een wandel mars georganiseerd. Met het geld dat tijdens die wandel mars ingezameld werd, konden de veteranen terug komen naar Oosterbeek  om hun gevallen kameraden te herdenken. Deze wandel mars word de Airborn wandeltocht genoemd en is uitgegroeid tot een van de grootste eendaags  wandel evenementen van de Wereld !Wij hebben het geluk om vlakbij Oosterbeek te wonen in een klein dorp waar een keer per jaar in het eerste weekend van september de Nederlandse vlag verruild word met die van operatie Marked Garden. Het dorp is nagenoeg afgesloten van de buiten wereld en er hangt een feestelijke sfeer.
De vraag is niet of we mee lopen maar hoeveel kilometers er dit jaar gelopen gaan worden. 10, 15 , 30  of 40 kilometer.... Nou ja 10 of 15 dan. Het is een prachtige wandeling die door de bossen rond oosterbeek gaat en die begint en uitkomt op sportpark Hartenstein. Achter het befaamde Hotel waar in 1944 het hoofdkwartier van de geallieerde was. Nu is het het Airborn museum.
De wandelaars vormen een bonte stoet, die op de laatste kilometers begeleid worden door talloze fanfares. Een schouwspel op zich.

Nog een week of drie en dan komt die gezellige dag er aan en een paar weken later zijn de herdenkingen
Met op de Ginkelseheide in Ede de luchtlanding en de oude jeeps en natuurlijk de veteranen met hun families! Het lijkt dan of we terug gaan in de tijd. Oude jeeps en voertuigen uit die tijd rijden af en aan en in aan de rand van het bos staat een heus tentenkamp zoals het daar misschien ook gestaan  kan hebben in 1944.

Ik las van de week bij haar een stukje over de Engelse oorlogsjaren en hoe de mensen daar die beleefd hebben. In Oosterbeek komen de Engelse en Nederlandse oorlogservaring heel dicht bij elkaar in die eerste weken van september. En ik wil graag zeggen: "keep the memory alive"
Wie graag meer wil weten over deze dag of gezellig mee komt lopen kan hier meer informatie vinden.

Misschien zien we elkaar!

1 opmerking:

  1. Wat goed dat er dit soort tradities zijn en deze dagen altijd weer herdacht worden!
    Succes jullie ook met opstarten morgen na drie weken vakantie! Liefs Carolien

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie
groetjes en tot schrijfs.